Hoe kan je biernetten toepassen in het brouwproces?

Introductie

Greenflex is voortdurend op zoek naar nieuwe producten en mogelijkheden. Daarom zijn we ook andere markten gaan onderzoeken die ons gaas zouden kunnen gebruiken. Dankzij ons netwerk kwamen we in contact met de bierbrouwindustrie. Door te begrijpen hoe de kunst van het brouwen werkt, begonnen we te beseffen dat onze procesnetten tijdens verschillende fasen van het brouwproces konden worden toegepast.

Onlangs hadden we ontmoetingen met BarthHaas, een toonaangevende wereldwijde leverancier van hopproducten en innovaties voor het brouwen van bier. Zij gebruikten onze alternatieve hopzak voor een drooghoptest in hun campusbrouwerij in Nürnber.

How to implement beer netting?

"Het gebruik van een net in een vat is voor ons de beste methode om verschillende hoppen in hetzelfde basisbier te testen. De methode is eenvoudig, het hanteren gemakkelijk, geen off-flavors, perfect."

Marius Hartmann, brouwer aan de BarthHaas Campus Brewery

Het brouwproces

Tijdens ons onderzoek hebben we het brouwproces in kaart gebracht en samen met verschillende brouwers uit België, Duitsland en Nederland onderzocht waar en hoe we onze hopzakken kunnen implementeren. Met succes, onze netten kunnen inderdaad het brouwproces verbeteren. De netten kunnen gebruikt worden om hop pellets toe te voegen in vier verschillende stadia: het kookproces, het whirlpool proces, het gistingsproces, of het rijpingsproces. Daarnaast kan je ze ook gebruiken voor kruideninfusies of toepassingen met houtsnippers. Gert De Rouck, manager pilootbrouwerij KU Leuven, heeft ook een test gedaan met onze netten. Tijdens de testfase kwamen verschillende voordelen aan het licht.

"We hebben het Greenflex-net getest in onze proefbrouwerij aan de KU Leuven en waren verbaasd over de flexibiliteit ervan. Het net kan tijdens het hele brouwproces gebruikt worden. Bovendien ook tijdens het spoelen van het ene proces door het andere; zet het net met de aromatische verbinding in een tank, spoel het met bier om een dynamische extractie te creëren en tijd te besparen tijdens de productie."

Gert De Rouck, manager van de pilot brewery aan de KU Leuven

Toepassingen van biernetten

Greenflex netten voor dryhopping

Voor het drooghoppen gebruikt de Frankische conceptbrouwerij gewoonlijk ofwel een speciaal toestel, “Rocket” genaamd, voor een dynamisch proces, ofwel wordt de hop rechtstreeks in de gistingstank toegevoegd. Maar in deze testserie drooghopten de BarthHaas-brouwers hetzelfde basisbier in verschillende vaten, elk met een andere hopsoort met behulp van het Greenflex-net. Het doel was om de smaak en de kwaliteit van de hop in het bier te testen.  Zij vulden het net met hop pellets voor deze specifieke aanpak, hingen het in het vat, doorspoelden het vat van binnen met CO2, en vulden het met het basisbier. Het hopnet liet vervolgens ongeveer twee dagen weken alvorens het bier klaar was voor sensorische evaluatie.  “Het gebruik van een hopnet in een vat is voor ons de beste methode om verschillende hopsoorten in hetzelfde basisbier te testen. De methode is eenvoudig, de handling gemakkelijk, geen off-flavors, perfect”, zegt Marius Hartmann, brouwer bij de BarthHaas Campus Brewery.

Greenflex netten voor dryhopping
Greenflex hop bags tijdens het kookproces

U kunt uw hopbloemen en kruiden gemakkelijk aan het wort toevoegen tijdens het kookproces met behulp van ons procesnet. Door hun lichte gewicht zijn ze gemakkelijk te gebruiken. De kleine mazen zorgen ervoor dat er geen residu kan ontsnappen.  Onze netten zijn verkrijgbaar op rollen tot 50 meter. Dit betekent dat de brouwer de gewenste capaciteit van het net kan kiezen.
Bovendien zijn de netten verkrijgbaar in voorgesneden stukken. Een sterke afdichting zorgt ervoor dat de netten tijdens het brouwproces niet scheuren. Dit betekent dat alle kleine delen van de hopbloemen/kolven/… in het net zitten, en er geen verspilling van het wort optreedt.

Greenflex hop bags tijdens het kookproces
Greenflex netten tijdens whirlpool

Voor kleine brouwsels kan de hopextractor vervangen worden door onze procesnetten. Gebruik eenvoudig voorgesneden stukken om de hop uit uw brouwsel te extraheren. Dit is ideaal voor ambachtelijk brouwen en kwaliteitscontrole van de hop. “Een andere toepassing is om het net met de aromatische verbinding in een tank te plaatsen, het te spoelen met bier om een dynamische extractie te creëren en tijd te besparen tijdens de productie” zegt Gert De Rouck, manager van de pilootbrouwerij aan de KU Leuven. 

Greenflex netten tijdens whirlpool
Greenflex netten voor aromatische ingrediënten

Onze netten zijn ideaal voor het toevoegen van kruiden, eikenhout en andere aromatische smaken tijdens het brouwproces. Dankzij de kleine mazen in onze netten kunnen de kruiden er niet doorheen sijpelen. Dankzij hun stevigheid is er weinig kans op scheuren in het net.

Greenflex netten voor aromatische ingrediënten
Greenflex netten tijdens het transfer process

Gebruik onze netten tijdens het overhevelingsproces van uw bier. Onze netten kunnen gemakkelijk worden gebruikt in het vloeiproces om smaakstoffen toe te voegen tijdens de dynamische extractie. Dit is interessant bij het brouwen van seizoensbier aan de hand van gedeeltelijke extractie stromen.

Greenflex netten tijdens het transfer process
Greenflex netten tijdens het rijpen

Gebruik onze hopzakken tijdens de statische extractie. Vul ons net met de gewenste hop of smaakstoffen en voeg ze toe aan uw wort.

Greenflex netten tijdens het rijpen

Conclusie

Onze hopnetten kunnen tijdens verschillende fasen van het brouwproces worden toegepast. Vereenvoudig uw brouwgereedschap met onze hopnetten. Ze zijn de ideale vervanging voor hopzakken, hopmanden, of uw hop extractor. Flexibiliteit is de sleutel bij het gebruik van onze hopzakjes. Hun gebruiksvriendelijk ontwerp, licht karakter, en kleine mazen verbeteren het brouwproces efficiënt.

De mogelijkheden zijn eindeloos, we kunnen voorgesneden stukken, rollen, en zelfs gesteriliseerd gaas aanbieden. Benieuwd hoe we u kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op of bezoek onze productpagina.

Duurzame biernetten

Greenflex heeft onderzoek gedaan naar nieuwe manieren om haar producten groener en duurzamer te maken. Daarom zijn we begonnen te experimenteren met biologisch afbreekbare garens. De vezels van deze garen zijn afkomstig van hernieuwbare organische bronnen. Tijdens de productie van het garen wordt een milieuverantwoord productieproces in stand gehouden.

De vezels zorgen ervoor dat het garen volledig composteerbaar en biologisch afbreekbaar is, zodat het net volledig kan terugkeren naar de natuur. Naast het feit dat het garen milieuvriendelijk is, presteert het ook beter dan andere garens als het aankomt op treksterkte. Geïnteresseerd? Vraag hieronder meer info aan!

Bent u geïnteresseerd in alle andere duurzame verpakkingen die Greenflex te bieden heeft? Bekijk dan onze duurzame verpakkingen productpagina!

How to implement beer netting to the brewing process?

Heeft uw product netten nodig?

Onze netten bieden meer!