Ontdek de Voordelen van Skin Verpakking voor uw Voedingsproduct

Ontdek de Voordelen van Vacuüm Skin Verpakking voor uw Voedingsproduct

In de hedendaagse concurrerende markt is het vinden van innovatieve verpakkingsoplossingen essentieel om de houdbaarheid van producten te verlengen en productieprocessen te optimaliseren. Een van deze oplossingen is skin packaging, een techniek die aanzienlijke voordelen biedt, vooral in tijden waarin het vinden van geschikt personeel een uitdaging is. In deze blog bespreken we wat vacuüm skin packaging is en welke voordelen eraan verbonden zijn, alsook hoe deze in de praktijk worden toegepast. 

Wat is Vacuüm Skin Verpakking in de Voedingsindustrie?

Skin verpakking is een vacuüm verpakkingsmethode waarbij een voedingsproduct op een kartonnen of kunststof schaal wordt geplaatst en vervolgens bedekt wordt met een dunne, transparante folie.

Deze film wordt door middel van vacuüm en warmte strak om het product en de verpakking gevormd. Dit resulteert in een stevige en duurzame verpakking die het product beschermt en zijn houdbaarheid verlengt. 

De Voordelen van Skin Verpakking voor uw Voedingsproduct

Houdbaarheid

Eén van de grootste voordelen van deze voedselverpakking is de verlengde houdbaarheid van producten. De vacuümverpakking vermindert de blootstelling aan zuurstof, vocht en andere externe factoren die de kwaliteit van het product kunnen aantasten. Hierdoor blijft het voedingsproduct langer vers. Zo wordt bij rood vlees bijvoorbeeld een houdbaarheid verkregen tot wel 28 dagen.  

Productieplanning

De verlengde houdbaarheid van producten biedt bedrijven meer flexibiliteit in hun productieplanning. Met langere houdbaarheidsdata kunnen productie- en leveringsschema’s ruimer worden opgezet. Dit betekent dat bedrijven minder strikte deadlines hoeven te hanteren en beter kunnen inspelen op schommelingen in de vraag. 

Personeelstekorten

In de huidige arbeidsmarkt is het vinden van voldoende en gekwalificeerd personeel een uitdaging. Door de verlengde houdbaarheid van producten via vacuüm skin packaging kunnen bedrijven hun productieprocessen beter spreiden en optimaliseren. Dit geeft meer speelruimte bij het inplannen van personeel, waardoor de druk om snel te leveren vermindert. Bedrijven kunnen beter anticiperen op personeelswisselingen en piekmomenten, wat resulteert in een efficiënter gebruik van de beschikbare arbeidskrachten. 

Kostenbesparing

Skin verpakking kan ook bijdragen aan kostenbesparing. Doordat de voedingsproducten langer houdbaar zijn, is er minder kans op verspilling en hoeven er minder vaak producten te worden weggegooid. Daarnaast kunnen bedrijven door efficiëntere productie- en planningsprocessen operationele kosten verlagen. 

Productpresentatie

Naast de logistieke voordelen biedt skin packaging ook esthetische voordelen. De transparante folie rond het product zorgt ervoor dat de producten goed zichtbaar zijn, wat aantrekkelijk is voor consumenten. De skin techniek kan gecombineerd worden met een cardboard, zoals bij de SlimFresh®, waarop uw marketing verhaal kan geprint worden, terwijl het product zichtbaar blijft. Een andere mogelijkheid is de Paper2Skin®, waarbij een kartongebaseerde folie met vensters naar keuze nauw het product omsluit. 

SlimFresh Logo
SlimFresh® voorbeeld van Productpresentatie
Paper2Skin Logo
Paper2Skin® voorbeeld van Productpresentatie

Voedselverspilling

Een ander significant voordeel van vacuüm packaging is de reductie van verspilling. Door de verlengde houdbaarheid blijven producten langer vers, waardoor de kans op bederf aanzienlijk wordt verminderd. Dit betekent minder afval en efficiënter gebruik van grondstoffen, wat niet alleen kostenbesparingen oplevert maar ook bijdraagt aan een duurzamere bedrijfsvoering. Verminderde verspilling resulteert in een lagere ecologische voetafdruk, wat aansluit bij de groeiende vraag naar milieuvriendelijke en verantwoorde bedrijfspraktijken. Hierdoor kunnen bedrijven niet alleen hun operationele efficiëntie verbeteren, maar ook hun bijdrage aan een duurzamere toekomst vergroten. 

De Skin Verpakkingen van Greenflex in de Praktijk

Bij Greenflex bieden we de mogelijkheid om een grote variatie aan voedingswaren skin te verpakken. Specifiek gaat het niet alleen over kaas, vlees of vis maar ook over complexere voeding zoals vongole, gnocci of zelfs volledige maaltijden.

Daarnaast voorzien we verschillende opties van skinverpakkingen in de voedingsindustrie. Zowel plastic verpakkingen zoals de Plastic Skin Tray als duurzame kartonverpakkingen zoals SlimFresh®. Meer informatie per type verpakking is hieronder te vinden:

PaperSeal® Skin - Paella

De Plastic Skin Tray is een kwaliteitsvolle voedingsverpakking mogelijk in PET (oneindig recycleerbaar en hoge barrière), PP/EVOH/PE (conform aan de hoogste food safety standaarden); transparant of zwart.

Paper2Skin® bestaat uit een cardboard en liner waarbij op basis van de nieuwste technologie de bovenfolie papier-gebaseerd is waardoor de marketingmogelijkheden eindeloos zijn. Deze is eenvoudig te openen (easy-openhoekje) en te recycleren (easy-splithoekje) door de consument, daarnaast kunnen sneetjes ondanks de nauwe skinverpakking moeiteloos eruit genomen worden en is het de eerste gebruiksvriendelijke verpakking voor zalm en dergelijke voedingsproducten. 

PaperSeal® Skin is een kartonverpakking voor voeding en bestaat uit een kartonnen schaal en een liner die samen gevormd zijn op basis van thermoforming en eveneens door de consument eenvoudig gescheiden kunnen worden. Deze schaal wordt afgewerkt met een bovenfolie die als een tweede huid fungeert rond het voedingsproduct.

 

SlimFresh® is een duurzame verpakking en bestaat uit een cardboard en liner gecombineerd met een bovenfolie die een easy-open hoekje bevat zodat de consument eenvoudig de verpakking kan openen en indien gewenst een easy-split hoekje zodat deze eenvoudig het karton van het plastic kan scheiden. Voor meer informatie verwijzen we naar onze blog. 

In de praktijk werken we samen met uw machine-constructeur en voeren we indien gewenst een test uit met uw product. Op deze manier streven we steeds naar de beste resultaten en de hoogste kwaliteit, waardoor we achteraf problemen vermijden. Ook volgen we na de verkoop verder de klant op en voorzien we daardoor een uitstekende service

Boek een afspraak zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. 

Test uit de praktijk van PaperSeal® Skin

Conclusie

Vacuüm skin packaging biedt tal van voordelen die verder reiken dan alleen het verlengen van de houdbaarheid van producten. Het stelt bedrijven in staat om productieprocessen efficiënter te plannen, beter om te gaan met personeelstekorten en operationele kosten te verlagen. In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is, biedt deze verpakkingsmethode de nodige flexibiliteit en zekerheid om aan de vraag van de consument te voldoen. Door te investeren in innovatieve verpakkingsoplossingen zoals vacuüm skin packaging, kunnen voedingsbedrijven hun concurrentiepositie versterken en duurzamer opereren. 

Wil je meer weten over hoe skin verpakking jouw voedingsbedrijf kan helpen? Neem dan contact op met onze experts voor een vrijblijvend advies.

Op zoek naar de juiste verpakking voor je product?

Scroll naar boven