Wat zijn kipelastieken?
Enkele decennia geleden bonden supermarkten en pluimveeverwerkers hun kippen met de hand op om gelijkmatig koken te garanderen. Met als hoofddoel om de poten en vleugels dicht bij het lichaam te houden, waardoor de borst niet uitdroogde voordat de dijen en poten gaar waren. Hoge kosten en een grote kans op contaminatie waren de grootste problemen bij dit proces. Daarom werden kipelastieken, vaak ook opbindringen genoemd, geïntroduceerd in de pluimvee-industrie. De belangrijkste voordelen van deze opbindringen waren het verhogen van de efficiëntie, het besparen van tijd en het waarborgen van de voedselveiligheid. Tegenwoordig worden deze elastieken ook voor andere doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld voor het opknopen van vlees.
Toepassingen
Kipelastieken zijn er in eerste instantie op gericht om de poten van gevogelte op te binden om op die manier het braadproces te bevorderen. Ze bestaan uit twee of drie rubberen draden en zijn omwonden met katoen- of polyestergaren. Onze opbindringen zijn perfect voor gebraden kip en kunnen ook worden gebruikt voor het samenhouden van in spek gewikkelde filets en vele andere vleesbereidingen. Het voordeel van de bindringen is dat ze de verwerking van het product verbeteren (karkassen kunnen niet meer openvallen), waardoor beschadiging van het vlees voorkomen wordt.
Ons sterk geautomatiseerd productieproces levert kipelastieken van hoge kwaliteit die in overeenstemming zijn met alle voedselveiligheidsnormen. De elastieken zijn gemakkelijk te gebruiken en verkrijgbaar in verschillende maten, soorten en kleuren zodat ze aan uw productiebehoeften voldoen.
Wereldwijd gebruik
In Frankrijk worden elastieken gebruikt voor het binden van “paupiettes de veau” of gevulde kalfsbundels. Zo blijft de vorm van het vlees behouden tijdens het kookproces.
In België gebruiken pluimveeverwerkers vaak gelabelde elastieken voor kip. Het voornaamste doel van deze etiketten is de traceerbaarheid te vergroten. Deze labels leiden echter tot extra kosten en brengen een verhoogd risico met zich mee in verband met ”foreign bodies”. Ze kunnen een veilig gevoel geven en de traceerbaarheid voor de consument garanderen, maar het is belangrijk de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen alvorens gebruik te maken van gelabelde loops.
Volgens A+ Quality, expert in kwaliteitsborging en voedselveiligheid, is de EU Verordening 853/2004 bijlage II sectie 1 duidelijk: “In geval van een verpakking die uitgesneden vlees of slachtafval bevat, moet het identificatiemerk worden aangebracht op een etiket dat op de verpakking is bevestigd, dan wel op de verpakking worden gedrukt, en wel zodanig dat het bij het openen van de verpakking wordt vernietigd. Dit is echter niet nodig indien de verpakking bij het openen wordt vernietigd.” Pack4Food bevestigt dit na onderzoek binnen hun netwerk.
In Noord-Amerika is het gebruik van gekleurde kipelastieken erg populair. Deze kippenbinders dienen niet alleen voor de optimalisatie van het braadproces, ze worden ook gebruikt voor de presentatie. Elke kleur is gekoppeld aan de verschillende soorten specerijen die tijdens het braadproces worden gebruikt.
In Brazilië bijvoorbeeld worden de elastieken gebruikt om de vorm van porchetta te behouden tijdens het braden. Een alternatief voor dit proces zijn onze tournedosnetten. Deze zorgen voor een gelijkaardig resultaat, maar de efficiëntie ligt vele malen hoger aangezien er met een netopstroper gewerkt kan worden.
Greenflex en opbindelastieken
Met ervaring die teruggaat tot de jaren 80, voorziet Greenflex pluimveeverwerkers op globale schaal van opbindringen. Wij combineren onze uitgebreide technische knowhow met de nieuwste innovaties op het gebied van traceerbaarheid en voedselveiligheid. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar verbeteringen van onze producten op basis van de behoeften van onze klanten. Hebt u een oplossing op maat nodig? Onze voorgebonden elastieken voldoen aan al uw verpakkingseisen.
Voor meer informatie over Greenflex’ kipelastieken, bezoek onze productpagina of neem contact met ons op.